Velikonoční Jidáše
Jidáše jsou podobné jako mazanec, Velikonoční pečivo z kynutého těsta. Mohou se zaplétat do různých tvarů, typický je provaz. Symbolizuje Jidáše, který se oběsil potom co zradil Ježíše. Podle tradice by se jidáše měli konzumovat na Zelený čtvrtek, před východem Slunce , abyste byli chráněni před lidskou zradou
Jidáše
Suroviny: těsto - 1kg hladké mouky, 30g droždí, 350ml mléka, 120g másla, 100g cukru krupice, 2 žloutky, 1 špetka soli
1 vejce na potření, pečící papír, tekutý med, moučkový cukr
Zpracování: z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli
žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě
z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky, cca 20cm dlouhé, a stáčíme do kuřátek, tvar jidášů
klademe je na pečící papír, necháme mírně vykynout
poté potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme ve vyhřáté troubě při 190°C
po upečení, ještě horké, je potřeme mašlovačkou rozehřátým medem, nebo je místo medu posypte moučkovým cukrem