Masopust - Frgál
Suroviny: těsto - 300g hladké mouky, 200g hrubé mouky, 120g cukru moučka, 2 žloutky, 120g rozpuštěného vlažného másla, 5g soli, větší špetka citrónové kůry, 220 - 250ml mléka, 30g čerstvého droždí
náplň - maková - zakoupíte k dodělání v obchodě, tvarohová - přidáte cukr krupici (dle chutě), trochu mléka, povidlová, ořechová - zakoupíte k dodělání v obchodě
drobenka - 250g - 350g polohrubé mouky, 200g másla, 200g cukru moučka
okraje - potřeme rozpuštěným máslem
Zpracování: do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci hladké mouky a vmícháme kvásek, necháme 15 minut vzejít
do mísy prosejeme dvě mouky, cukr, 5g soli, citronovou kůru a vše promícháme, přidáme žloutky, mléko a vzešlý kvásek, uhněteme těsto, necháme míchat 10 min.
přilejeme rozpuštěné vlažné máslo a hnětete ještě 10 - 15 minut, těsto by mělo být vláčné, mělo by se málo odlepovat od mísy, mísu přikryjete utěrkou, necháme kynout 60 - 90 minut
mezitím si udělejte drobenku z výše uvedených ingrediencí
vykynuté těsto přesuneme z mísy na vál, rozdělíme na čtvrtiny a uděláme 4 bochánky, ze 4 bochánků, vyválíme 4 placky - každá o průměru 30cm
každý koláč potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou, necháme 10 minut kynout, potřeme okraje rozpuštěným máslem
předehřejeme troubu na 180°C - 190°C, pečeme 14 - 17 minut